'Design Thinking beschrijft de manier waarop ontwerpers werken'
[ingewikkelder is het eigenlijk niet...]

Ontwerpen doen mensen al heel erg lang. Met design thinking als titel is inzichtelijk gemaakt wat ontwerpen nu precies is. Dat je als ontwerper niet alleen dingen mooi maakt, maar vooral ook lastige vraagstukken kan benaderen om zo nog innovatiever te worden.

Steeds meer organisaties, zo lijkt het, zijn op zoek naar manieren om tot slimme en zinvolle innovaties te komen. En dan komt design thinking al snel om de hoek kijken. Maar wat is het nu precies?

Wat ontwerpers al wisten is dat design dé manier is om tot iets nieuws te komen waar mensen iets aan hebben. Creativiteit die wordt ingezet met als doel; het leven van mensen aangenamer te maken. Soms door de schoonheid en gebruiksvriendelijkheid van een product te verbeteren, maar steeds vaker door grip te geven op ‘de echte’ uitdaging om vervolgens met originele nieuwe oplossingen te komen.

FRAME

 

In een wereld waarin vraagstukken steeds complexer worden, is het belangrijk om voldoende grip te krijgen op het waarom achter de vraag. Wij noemen dat het framen van de uitdaging. Waar gaat het nu precies om? En wat willen we nu precies bereken?

Pas wanneer je voldoende zicht hebt op de uitdaging starten we met zoeken naar nieuwe oplossingen. In veel gevallen betekent dit dat de opdracht opnieuw beschreven wordt. Vaak met het perspectief van jouw klant als startpunt.

Van eindgebruiker, naar begin-gebruiker.

“If I had an hour to solve a problem I'd spend 55 minutes thinking about the problem and 5 minutes thinking about solutions.”
| Albert Einstein

Innoveren kun je op verschillende manieren doen. Ontwerpers starten altijd bij de behoefte van mensen en dus doen we er alles aan om hun leven te begrijpen. Onderzoek doen is daarom een belangrijk deel van design.

Wat betekent het om een museum te bezoeken als je bedenkt dat mensen ‘niet naar een museum gaan’, maar eigenlijk ‘iets samen doen’, hun ‘kinderen iets willen leren’. Hoe ziet een treinreis er precies uit wanneer je je bedenkt dat de treinreis zelf niet zo spannend is, maar alles eromheen juist wel. Van fietsparkeren tot aan de koffie op het station zonder je aansluiting te missen.

LEARN

 

In design is het belangrijk om je zo snel mogelijk onder te dompelen in de wereld van de mensen waarvoor je werkt. Van begin tot eind brengen we hun ervaringen in kaart en vertalen die bijvoorbeeld naar Personas en Customer Journey Maps. Op die manier maken we inzichtelijk wat, waarom en waar we nieuwe oplossingen moeten ontwerpen.

“Empathy Is Not the End, It's the Means.”
| Tim Brown

Spannend wordt het wanneer je iets nieuws mag gaan ontwerpen. Eenmaal grip op de vraag en inzicht in de belevingswereld van je klant, wordt het tijd om aan oplossingen te gaan denken. Meestal is dit niet één briljant idee, maar een hele serie aan kansen.

Wanneer je op zoek bent naar een product-oplossing, dan is een experiment vaak eenvoudig. Ligt het lekker in de hand? Kan ik het lezen? Maar als je bedenkt dat onze economie voor 80% uit diensten bestaat, hoe ziet een oplossing er dan uit? En hoe test je die?

CREATE

 

Door het dynamische en ontastbare karakter van design thinking oplossingen, kan een prototype vele vormen aannemen. Soms heb je een product nodig, om een nieuwe interactie uit te lokken. Of een spel, een acteur of …

‘No Prototype No Meeting.’
#noprototypenomeeting

Aan het einde van een ontwerpproces vind je vaak het ontwerp. Een blauwdruk, model of maquette. Maar wanneer het je ambitie is om bijvoorbeeld klantgerichter te worden, dan is de uitkomst vaak minder eenduidig.

Om die reden resulteert een design thinking project vaak in een strategie en een beeld van de gewenste toekomst. Het echte bouwen of veranderen kan beginnen!

DELIVER

 

Bij een complexe uitdaging horen rijke oplossingen met veel facetten. Oplossingen die tijd en aandacht nodig hebben om waar te maken. Daarom is deze fase van het ontwerpproces vaak een nieuwe uitdaging. Hoe kunnen wij (onze) mensen helpen met die verandering? is dé vraag die we hier gaan beantwoorden.

“Design creates culture. Culture shapes values. Values determine the future.”
| Robert L. Peters

Wil je weten Designing Cultures voor jullie kan betekenen? Bel voor een afspraak 030 8903220

Utrecht. The Heart
of the Netherlands

… is where we live and play

Designing Cultures is een
initiatief van 31Volts

31Volts

WerkspoorFabriek
Schaverijstraat 11
3534AS Utrecht
030 8903220

 

MARCEL@31V.NL
0624691116